top of page
Vyhledat
Obrázek autoraBarbora Šmídová

Ultimátní průvodce pro snoubence: kolik stojí květiny na svatbu

Ať už vybíráte šaty, dort nebo květiny, jedna otázka přijde při plánování svatby zaručeně na přetřes: kolik to bude stát? Celkový rozpočet velkého dne pro většinu snoubenců hraje roli. A to naprosto oprávněně. Proto jsme vyložili karty na stůl a vytvořili jsme průvodce, ve kterém shrnujeme vše, co se cen svatebních květin týká. A věříme, že vám pomůžeme zorientovat se v tom, co na svatbě opravdu chcete.

Jakmile se ponoříte do úvah a diskuzí o podobě svatebního dne, možná zjistíte, že jste se propadli králičí norou. Je toho T-O-L-I-K. Proto dříve, než vůbec začnete vybírat místo, kytky nebo prstýnky, prodiskutujte ve dvou svoje přání. To, jak svatební den chcete skutečně strávit bez ohledu na to, co si představuje budoucí tchýně nebo jakou svatbu vyvěsila na Facebook kamarádka ze základky. S touto vizí pak zacházejte jako s kompasem při všech rozhodnutích, těch květinových nevyjímaje. 


Krok 1: inspirace versus cena


V první řadě si tedy ujasněte:


  • celkový styl a barevnost svatby, neboť jinak uvážeme kytky na elegantní zámeckou svatbu v odstínech krémové a jinak na přírodní párty v boho stylu,

  • velikost veselky i velikost svatebního místa, protože obojí vám napoví, kolik výzdoby a v jaké velikosti budete potřebovat,

  • termín svatby, který může ovlivnit, jaké květiny budou k dispozici – zvlášť pokud preferujete lokální květy.


Gabča se Štěpánem si vysnili elegantní svatbu v jemných tónech krémové, naopak Domča s Jakubem pojali svůj den v boho stylu plném podzimních barev. Obě varianty jsou krásné, každá ale vyžaduje jinou květinovou výzdobu.



Jakmile tyto body vyjasníte, je čas na inspiraci. Prohlédněte si práci floristických ateliérů, mrkněte na svatební magazíny nebo zamiřte na Pinterest. Zkrátka – ujasněte si, jaké květiny a v jakých kombinacích se vám (ne)líbí či jaké vazby by se hodily k vašemu svatebnímu místu. 


 

„Pinterest je dobrý sluha, ale zlý pán. Sama ho ráda používám, když se snoubenci ladíme konkrétní podobu svatební výzdoby. Je ale potřeba si uvědomit, že obrázky z Pinterestu představují crème de la crème, to nejlepší z nejlepšího. A ačkoliv i v Česku dokážeme vytvořit netradiční výzdobu s raritními druhy květin, výsledná cena Pinterestem inspirované svatby je obvykle daleko za hranicí stanoveného budgetu. Nemluvě o tom, že fotky prošly úpravou mnoha filtrů a barevná paleta z fotky pak neodpovídá tomu, jaké květiny dokážeme zajistit.“


– Bára, majitelka KVETU

 

A pokud vás na inspirační nástěnky neužije, nevadí. Vezměte svoji vizi i základní informace a zamiřte za vybraným floristou.


Krok 2: vyberte si floristu, kterému důvěřujete


Jakmile máte alespoň základní představu o tom, jak vaše svatba bude vypadat, začněte hledat floristu či květinové studio. Prvotní rozcestník poskytne například adresář MILE magazínu nebo nejrůznější svatební veletrhy. 


  1. Zaměřte se na portfolio floristy, které vám napoví, jakou má květinář estetiku a jak pracuje. Pokud například toužíte po lokálních květech a dané květinářství od farmářů květiny neodebírá, máte o kandidáta na vítěze méně.


  1. Zajímejte se také orientačně o ceník floristy – zvlášť plánujete-li malou svatbu, ověřte si, zda ji studio připraví, a nebo vyžaduje útratu v určité cenové výši. Řešením pak může být i spolupráce s floristou, který nemá ateliér a pracuje pouze pro konkrétní zakázky. Z toho důvodu může být takový květinář levnější, zároveň si jej dobře ověřte pomocí recenzí, ať máte jistotu, že má dostatek zkušeností.


  1. Dejte na svůj osobní pocit. Florista je jeden z mnoha dodavatelů, na kterém svatební den stojí, a vy musíte mít jistotu, že je na něj spoleh a spolupráce poběží hladce. Florista by si měl získat vaši důvěru – nejen pro klid ve svatební den, ale především kvůli přípravám předem. Zkrátka musíte s jistotou vědět, zda chce květinář to nejlepší pro naplnění vaší svatební vize, a nebo jen pro vyplnění své faktury.


My i vy chceme, aby se nám spolupracovalo dobře. Proto se rádi seznámíme na osobní schůzce, kde probereme detaily, a naplánujeme všechny podrobnosti. Mrkněte na náš Instagram a zjistěte, jak probíhá spolupráce KVETU.


První poptávku vybraného floristy neodkládejte, zvlášť pokud se berete ve vrcholu sezónu nebo v některém z vytížených termínů. Kalendář na následující rok se obvykle začíná plnit už v létě a je tedy ideální si „svého“ květináře zamluvit s předstihem.



 

„V KVETU se s nevěstou či oběma snoubenci potkáme na úvodní schůzce offline nebo online. To, jak si společně sedneme, je pro nás jedním z nejdůležitějších aspektů budoucí spolupráce. Lidský faktor je jednoduše stejně důležitý, jako to, zda představa snoubenců ladí s naší estetikou.“


– Bára, majitelka KVETU


 


Krok 3: vyčleňte si květinový budget


Pojďme do hloubky – výslednou cenu květinové výzdoby totiž ovlivňuje hned několik aspektů.


1.Velikost svatby

Jednoduše platí: čím větší svatba, tím více květin. A tím vyšší cena. Součástí velké svatby je obvykle více svatebčanů, kteří potřebují květinovou výzdobu – například několik družiček a družeb. Velká svatba také vyžaduje větší prostor, který je potřeba vyzdobit.


2. Volba místa

Pokud se berete v zahradě, spousta práce je už hotová díky okolním kulisám. Plánujete-li svatbu na zámku, v kulturáku nebo na statku, vnitřní prostory vyžadují více dekorací, a tedy i květin.

Pokud plánujete hostinu, počítejte s výzdobou stolů – hosté u nich totiž budou trávit velkou část dne.


3. Původ a sezónnost květin

Vážeme-li výzdobu z květin, které mají aktuálně sezónu, jdeme s cenou dolů – zvlášť u dovážených kytek. Naopak, pokud si přejete pivoňky na podzim, cena (a ekologická stopa) vyletí nahoru. 


Platí také, že lokální kytky bývají dražší, než ty dovážené. Čeští zahradníci pracují ručně na poli, bojují s výkyvy počasí i škůdci. Obvykle se vyhýbají chemii a pěstují svoje kytky s respektem k planetě. A pokud někoho zaměstnávají, platí mu mzdu adekvátní našemu trhu, ne rozvojové zemi.


To je diametrálně odlišný přístup, než jaký volí velké květinové farmy na druhé straně planety. A tento přístup také stojí víc. 


A zatímco květiny z holandského trhu nám dodavatel doveze, na farmě si kytky jedeme natrhat sami. Věnujeme tak více času nejen jejich sběru, ale také péči – jelikož nejsou chemicky ošetřené, vyžadují mnohem preciznější zacházení. A protože do svatební výzdoby vybíráme jen ty nejkrásnější kousky, často se stane, že spousta květin přijde nazmar.


4. Volba květin

Roli nehraje jen původ a sezónnost kytek, ale také druh. Nastavená výše rozpočtu ovlivní výběr kytek a zeleně a má tak vliv na celkový výsledek. Neznamená to ovšem, že s nižším rozpočtem neuděláme skvělou výzdobu – bude ale jiná a nejspíš nenaplní představu opulentní svatby z Instagramu. Nelze totiž čekat, že s několika tisíci vykouzlíme – například – výzdobu z plnokvětých růží a orchidejí, neboť obě tyto květiny jsou samy o sobě drahé. 


Nejen růže, ale i další druhy květin, se pohybují v různých cenových kategoriích. Například klasické růže stojí obvykle kolem 80 Kč, zatímco anglické plnokvěté kolem 120 Kč. Rozdíl 40 Kč nevypadá jako moc, nicméně při velkém množství, které je na svatbu potřeba, se cena nasčítá.


5. Doprava a instalace na místě

V případě malé svatby je běžnou praxí, že si květiny a výzdobu vyzvednou snoubenci večer před, nebo ráno v den svatby. Zkušení floristé kytky připraví na převoz a doporučí správné zacházení. Pokud plánujete velkou svatbu, nešetřete na dovozu kytek. Máte tak jistotu, že se při cestě květiny nepoškodí a především se florista postará o instalaci na místě. Vy tak ušetříte čas a zároveň víte, že například dekor na slavobráně bude nainstalovaný profesionálem, který stejný úkon dělá posté. 

Nejen slavobrána, ale i dekorativní oblouky, panely či girlandy vyžadují při instalaci zkušenou ruku. Pokud máte tu možnost, nechte floristu, ať pracuje přímo na místě – výsledek bude jednoduše kvalitnější než když zvolíte přístup DIY:



Jakmile jde o řešení ceny, my doporučujeme jedno: nečekejte na kalkulaci, ale stanovte si budget. Díky tomu dáte floristovi manipulační prostor, a pokud mu důvěřujete, máte jistotu, že pro vás navrhne takovou variantu, která bude nejlépe ladit s vaší svatební vizí. 



 

„A jak rozpočet na květiny stanovit? Počítejte ideálně s 10-15 % z celkové ceny svatby – nechte floristovi rozptyl, ať může navhrnout více variant, ze kterých potom vyberete tu ideální. Tato částka (a případně vyšší) je z mé zkušenosti adekvátní, nicméně je běžné, že floristé hledají řešení i v rámci nižších budgetů. Nebojte se oslovit vámi vybraného tvůrce a společně hledejte cestu, která vyhovuje oběma.


Pokud toužíte po bohaté květinové výzdobě jako z Pinterestu, vyhraďte si 20-25 % z celkového svatebního rozpočtu.


– Bára, majitelka KVETU


 

Díky tomu, že stanovíte horní (ale i dolní) cenový limit, může zkušený florista skutečně pracovat a například navrhne řešení, které by vás nenapadlo


Přejete si bohatou výzdobu, co zaujme, i když budete po deseti letech koukat na fotky? Možná nemusí mít každá družička velkou kytici, a místo toho raději nechte orámovat prostor květinovou slavobránou. 


Chcete svatbu plnou barev? Místo tulipánů na konci léta můžete mít první jiřiny, které svojí barevností udělají stejnou službu.


Zkušený florista navrhne alternativy tak, aby stále naplňoval vaše původní představy. Zohlední při tom všechny aspekty, jako je aktuální cena kytek, jejich sezónnost, prostor a další, a vy pak jen vyberete z té varianty, která je vašemu srdci nejbližší. 


Samozřejmostí pak je, že se cena nemění. V KVETU pro každou svatbu navrhneme moodboard, kde si nejen vyjasníme do posledního detailu, jak výzdobu pojmeme, ale také zde stanovíme závaznou cenu.


Floristka radí: do čeho investovat a do čeho ne


Chcete-li se maximálně nabrífovat ještě před spoluprací s konkrétním studiem, sdílíme i velmi konkrétní tipy z praxe KVETU. Z naší zkušenosti se totiž do některých částí květinové výzdoby vyplatí investovat více, než do jiných.


Na co se tedy zaměřit? Květinový rozpočet směřujte tam, kde bude vidět – květiny bohužel po pár dnech zvadnou, vzpomínky vás i svatebčanů a svatební fotky či video vám ale zůstanou napořád. Investujte tedy do té výzdoby, která dělá největší wow efekt.


  • Svatební kytice – nevěsta ji má většinu dne u sebe, je tedy neustále na očích. Musí ladit s šaty a podtrhnout výsledný look, ne naopak.

  • Slavobrána, květinové pilíře nebo ozdoba oltáře či jiného „místa činu“ – slib je to, co je na svatbě to podstatné. Proto dejte prostor výzdobě, která bude dekorovat místo, kde si slíbíte lásku. Tady se musíte sami cítit dobře, zároveň se na vás budou upírat oči svatebčanů i objektiv fotografa, a proto by toto místo mělo být vidět.

  • Dekorace na stoly – většinu svatebního dne budou hosté trávit právě zde, ať už u jídla nebo společné konverzace. Zaměřte se tedy na ozdobu stolů, která udělá onen wow efekt, když hosté poprvé vstoupí na místo hostiny. Navíc možností je opravdu mnoho – od váziček s květy přes vypichované dekory v ozdobné míse až po bohaté květinové štoly.


Bára a Mirek se zaměřili na výraznou kytici pro nevěstu, výzdobu stolů a svatebního místa, kde vznikaly památeční fotky se svatebčany. Naopak pro zvolili jen drobnou korsáž pro ženicha a malé kytičky pro maminky a hlavní družičky. Díky tomu jsme rozpočet na květiny využili na výzdobu, která je jednou z dominant svatebních fotek.


Naopak pokud potřebujete ušetřit část budgetu, zvažte, zda opravdu potřebujete:


  • Kytice pro maminky – klasické velké kytice pro maminky (nebo i družičky) jsou často na obtíž a brzy je jejich majitelky odkládají do vázy. Můžete tedy dostát tradici a tuto pozornost zařídit, nemusí se ovšem jednat o složité a drahé vazby.

  • Korsáže pro tatínky – zatímco ženich má na sobě obvykle sako (či vestu) po celý svatební den, tatínkové, družby či svědkové to své často brzy odkládají. Bohatá korsáž tak brzy přijde nazmar. Je tedy vhodné důležité muže odlišit, řešením ovšem může být jen jednoduchá butoniéra (květina do klopy) nebo drobná korsáž.

  • Vývazky pro svatebčany – od klasických vývazků se nyní upouští, neboť jde spíš o starost navíc s tím, kdo je připne a aby netrhaly oděv. 


Obecně se při přemýšlení nad svatební květinovou výzdobou můžete řídit nadčasovým heslem: kvalita nad kvantitou. V posledních letech jde o výrazný trend, kdy snoubenci volí méně dekorací, avšak vyberou ty, které působí luxusně a svatbě dodají přesně ten glanc, který má takto významný den mít.



A pokud právě teď plánujete svatbu, neváhejte nás nezávazně poptat, ať zjistíme, zda by nám to společně klapalo.


Foto:

Pinterest


bottom of page